torstai 18. joulukuuta 2014

Kun olisi kunnon tilastot



Torjuntaprosentti ja päästettyjen maalien keskiarvo. Yleisimmät numerot jotka nousevat esille, kun vertaillaan maalivahteja ja seurataan maalivahtien suorituksia. Ja molemmat lukemia, jotka ovat enemmän joukkuetilastoja kuin yksilötilastoja. Tilastossa jokainen laukaus on saman arvoinen ja sama pätee jokaiseen maaliin. Kuitenkin maalivahdille 3-0 hyökkäys on täysin eri tilanne kuin siniviivasta, ilman maskia lauottu rannelaukaus.

Sportsnetin erinomaisessa artikkelissa Chris Boyle avasi asian perusteellisesti. Esimerkkinä käytettiin eroa Bostonin ja Montrealin maalivahtien välillä. 6000 laukauksen otannalla Bostonin maalivahtien torjuntaprosentti oli 92,3 %, kun taas Montrealin vastaavilla lukema oli 90,8. Mutta kun numeroita lähdetään purkamaan, noissa laukauksissa on Bostonin maalivahdeilla  371 suoraa laukausta enemmän. Montrealin maalivahdeilla näiden sijaan on tullut 243 laukausta suoraan syötöstä, 85 ohjattua vetoa ja 43 vetoa reboundeista. Varsinkin nuo kaksi ensimmäistä lukemaa ovat tilanteita joihin maalivahti ei pysty vaikuttamaan mutta tilastoissa ne kaikki ovat saman arvoisia.


 (kuva: Sportsnet, In the NHL, save percentage is a team stat)



Eli, voidaanko esimerkiksi väittää että Tuukka Rask on yhdeksän maalia parempi maalivahti, kuin Carey Price. Siis  tilanteessa jossa molemmille ammutaan tuhannen laukauksen samanlainen sarja? Miesten urien torjuntaprosentin mukaan kun näin on.

Ei nyt vakavalla naamalla ainakaan.

NHL on tilastoinut jo vuosia millaisella laukauksella, mistä ja miten maali tehtiin. Näitä ei vain hyödynnetä kuten niitä olisi mahdollista hyödyntää. Näihin perustuen olisi mahdollista aikaansaada veskareille ”balanced scorecard”. Hyödynnettäisiin tuota statistiikkaa painottamalla erilaiset tilanteet eri arvoisiksi.

Laukauksia voisi arvottaa esimerkiksi jotenkin näin:
  • suora veto viivasta, paikaltaan
  • suora veto viivasta, luistelusta
  • one timer, eri sektorit, pitkä syöttö, lyhyt syöttö
  • ohjaus läheltä
  • ohjaus kaukaa

Koska on todennäköisempaa, että ohjuri alueen kaarelta menee maaliin kuin esimerkiksi maskiton veto paikaltaan siniviivalta, olisi äärimmäisen fiksua myös painottaa nämä eri tavalla. Päästäisiin siis tilanteeseen jossa joukkueen heikkous ei automaattisesti heijastuisi maalivahdin tilastoissa. Tai että pieniin kulmiin vedot ohjaavan joukkueen maalivahdin tilastot eivät olisi liian hyvät todellisuuteen nähden.

Tähän kun vielä lisättäisiin niin sanottu unforced error, tennistyyppisesti niin oltaisiin jo jonkinlaisen tilaston äärellä.

Onneksi tarve paremmalle tilastoinnille on selkeästi huomattu, sillä markkinoille on ilmestynyt erilaisia maalivahtien tilastointiin käytettäviä sovelluksia. Mainelainen Double Blue Sport Analytics on kehittänyt sovelluksen, jonka avulla on mahdollista tehdä tilastointia suoraan otteluvideon avulla. Tämän kautta saadaan aivan eri tason tilastoa. Mutta siihen sitten palaammekin myöhemmin.


Share this article :

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 
UA-29656960-1